Søk
Close this search box.

Trendrapport: Cersaie 2024

3 oktober 2024

Fra tidløs eleganse til lek med farger

Hva vil prege fremtidens baderomsdesign?

Cersaie 2024 ga oss et dypdykk inn i det nyeste innen baderomsdesign, der natur, klassisk eleganse og et hint av fargeglade detaljer dominerte. Selv om mange av trendene vi ser i dag bygger på det tidløse og naturlige, fikk vi også et glimt av mer dristige valg som kan inspirere baderom fremover – både i Norge og internasjonalt. 

Vi ble virkelig inspirert av de mange ulike designløsningene, men la også merke til at det var mindre fokus på teknisk VVS og ny teknologi enn tidligere år. Som leverandør av sluk er vi i Purus opptatt av at produktene våre ikke bare skal være funksjonelle, men også integreres sømløst som en naturlig del av interiøret og bidra til den helhetlige romfølelsen. Derfor er det avgjørende for oss å holde oss oppdatert på trender og tendenser for de miljøene våre produkter skal passe inn i – med særlig vekt på designsluk og fremtidens baderom.

Baderomsdesign og interiørtrender fra Cersaie 2024. Marmormøbel og speil i organiske former, samt armatur i kobber trender

Naturlige toner og materialer

Naturfarger som beige og grått dominerer fortsatt, og spesielt marmor og travertin ble mye brukt på store overflater i form av fliser, men også på badekar og servanter i massiv stein. Disse materialene var gjennomgående i nesten alle utstillinger, og bidro til å skape et eksklusivt og tidløst uttrykk. Lysere naturfargede overflater, spesielt i beige og lysegrå toner, ble ofte kombinert med marmor eller andre mønstrede materialer for å skape en følelse av soliditet og luksus.

Vi så også en del treverk, både på baderomsmøbler og rommets overflater. Spesielt fliser som imiterer treverk var så godt laget at det var nesten umulig å se forskjell fra ekte tre. Kombinasjonen av marmor og treverk, ofte eik eller valnøtt, skapte en balanse mellom luksus og naturlighet, og mange utstillere kompletterte dette med detaljer i bronse, messing eller kobber. Slike detaljer tilfører en subtil varme til rommet og balanserer det minimalistiske med det klassisk elegante. Store flisformater, opptil 120×278 cm, var en tydelig trend, og de ble brukt for å skape sømløse overflater som gir rommet en åpen og luftig følelse.

Blått i sentrum: Kobolt dominerte utstillingene

Blått, og spesielt koboltblå, var en farge som virkelig dominerte på Cersaie 2024. Den ble ikke bare brukt på selve messestandenes vegger og konstruksjoner, men var også fremtredende i interiørdetaljer, mønstre på fliser, baderomsmøbler og armaturer. Koboltblått ble brukt for å gi liv til de mer nøytrale naturfargede basene, og vi så alt fra geometriske mønstre til store, ensfargede flater.

Flere utstillere viste frem et bredt spekter av fargetilbud på armaturer, både i PVD-behandlede og lakkerte overflater, som dekket hele fargeskalaer. Det var tydelig at mange ønsket å gi forbrukerne muligheten til å tilpasse baderommene sine med et personlig preg. Selv om blått var den mest dominerende fargen, så vi også innslag av andre farger som grønt, rosa og varme toner som oransje og terrakotta. Blått hadde likevel en overlegen plass på mange av standene og vil utvilsomt spille en stor rolle i fremtidens baderomsdesign.

Luksuriøse detaljer og teksturspillet

En annen sterk trend var bruken av tekstur og overflatespill. Rillede flater dukket opp på både storformatsfliser og møbler, og tilføyde en interessant taktil dimensjon til designet. Denne strukturen ga rommet dybde uten å føles overveldende. Vi så også tapetinspirerte fliser som ble brukt til å skape dekorative vegger med en følelse av tekstil eller kunst. Disse flisene gir et estetisk uttrykk som minner om tapet, men med slitestyrken til keramiske materialer – perfekt for våtrom.

Den klassiske luksusen var sterkt representert gjennom armaturer i messing, bronse og kobber. PVD-behandlet stål fortsatte å være en sentral trend, og vi så et bredt spekter av overflater, inkludert krom, gunmetal/grafitt og ulike nyanser av svart, både i matte og blanke varianter. Denne balansen mellom det taktile og det luksuriøse ga en følelse av eksklusivitet, selv i de enkleste utstillingene.

Geometri møter organiske former

I kontrast til de myke, naturlige tonene så vi også en lekenhet med geometriske mønstre og organiske former. Mange utstillere kombinerte storformatfliser med geometriske mønstre som kvadrater eller ruter, eller fliser lagt i fiskebensmønster. Sammen med disse stramme geometriske mønstrene dukket det opp flere organiske former, som ovale speil, avrundede hjørner på møbler, og buede døråpninger som ga rommene en organisk flyt og et innbydende uttrykk.

Denne blandingen av stramme linjer og myke kurver har tatt grep om interiørverdenen, og baderomsdesign ser ut til å følge samme retning. Resultatet er en interessant kombinasjon av det moderne og det klassiske, der kontrastene jobber sammen for å skape visuell balanse.

Skjulte løsninger og bærekraft

Skjulte løsninger, som innbygde badekar og sluk integrert i dusjkar, var også fremtredende på messen. Dette er løsninger som allerede har vokst i popularitet her hjemme i Norge, og det er tydelig at denne trenden vil fortsette å vokse. Flislagte dusjløsninger og skjulte sluk skaper et rent og minimalistisk uttrykk, samtidig som de er både praktiske og elegante.

Når det gjelder bærekraft, var det kanskje mindre fokus på dette enn forventet, men flere utstillere presenterte fliser laget av resirkulerte materialer. Keramikkens holdbarhet ble også fremhevet som et bærekraftig aspekt – disse flisene har lang levetid, noe som reduserer behovet for hyppige utskiftninger og bidrar til en mer miljøvennlig løsning.

Vil disse trendene slå an i Norge?

Selv om vi ofte holder oss til det trygge og nøytrale her i nord, ser vi en stadig større vilje til å tilføre mer personlige og fargerike detaljer. Blått vil kanskje bruke litt tid på å slå gjennom for fullt i norske baderom, men vi ser allerede tendenser til at flere tør å eksperimentere med farger, særlig i form av aksenter og detaljer.

Bærekraftige og skjulte løsninger er noe vi allerede ser i det norske markedet, og vi forventer å se enda mer av dette i årene fremover. Modulære løsninger, som muligheten til å tilpasse baderomsmøbler og sluk, gjør det enklere for folk å sette sitt eget preg på rommet uten å måtte gjennomføre store renoveringsprosjekter

En kort oppsummering

Cersaie 2024 viste oss at baderomsdesign er i konstant utvikling, men med en tydelig balanse mellom det trygge, tidløse og det mer lekne og dristige. Uansett om du foretrekker minimalistiske løsninger eller ønsker å tilføre rommet en fargeklatt, er det ingen tvil om at det er noe for alle – både her hjemme og internasjonalt.

Kamerarull fra Cersaie

Klikk på miniatyrbildet for å forstørre det og bla deg gjennom galleriet:

Skrevet av:
Silje Marie Fredriksen
Digital markedsfører, Purus Norge